paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Lodówkowe ciasto drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Minimum pracy, maksimum przyjemności - tak w skrócie można opisać to ciasto. Wychodzi bezbłędnie za każdym razem i pysznie smakuje!

Lodówkowe ciasto drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lodówkowe ciasto drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Lodówkowe ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, chłodne mleko, olej i cukier. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin (można też na całą noc).

Wyjmujemy ciasto, dodajemy jajka i miksujemy. Wykładamy na posmarowaną margaryną i obsypaną mąką blachę. Dodatkiem do ciasto mogą być różne owoce (np. truskawki) oraz kruszonka.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Lodówkowe ciasto drożdżowe
Ciasto miksujemy dopiero po kilku godzinach stania w lodówce.
Lodówkowe ciasto drożdżowe
Wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę
Lodówkowe ciasto drożdżowe
Teraz możemy ułożyć owoce i posypać kruszonką.
Lodówkowe ciasto drożdżowe
Ciasto w piekarniku pięknie się zarumieni.