Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

oto przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

 

  • 0,5kg - 0,6kg mąki
  • 0,5 kostki drożdży (50g)
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła lub margaryny (płynnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Do formy:
  • papier do pieczenia paclan

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Drożdże i 3 lyzki cukru rozmieszac z ciepłym mlekiem, dodac 3 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po 20 min dosypać mąkę, wbic jajko, dodac masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, zagnieść ponownie, rozwałkować i wyłożyć do formy wylozonej papierem do pieczenia paclan. Składniki na kruszonkę wymieszać i ugniesc. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec w 180 st przez około 1 godzinę.