jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lodowo - owocowy deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Już same lody smakowały wyśmienicie, a z dodatkiem gęstego czekoladowego sosu i świeżych owoców stworzyły deser idealny.

Lodowo - owocowy deser

Składniki:

Lodowo - owocowy deser

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 4 owoce kiwi,
  • 4 banany,
  • 12 gałek lodów waniliowych ( kupne lub domowej roboty),
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 kieliszek rumu,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • Dwie łyżki śmietany 18%,
  • Melisa oraz krojone migdały do dekoracji
  • Składniki na lody domowej roboty:
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 250 ml śmietanki 30%,

 

Sposób przygotowania:

Lodowo - owocowy deser
Do garnuszka przekładamy śmietanę, połamaną w kostki czekoladę, kakao oraz alkohol. Razem rozpuszczamy do uzyskania jednolitej masy. Na talerzyki porcjujemy po 3 gałki lodów. Owoce obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy dekoracyjnie wokół lodów. Całość polewamy czekoladowym sosem i posypujemy pokrojonymi migdałami LODY: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy na parze wraz z cukrem kryształem na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczna studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę. Całość po dokładnym wymieszaniu przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.