zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Lody

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie ma jak własnej roboty

Lody

Składniki:

Lody

 

  • NA 1 LITR LODÓW
  • 2 szkl. mleka
  • 1 skl.śmietany
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Lody
Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym,cały czas ubijając trzepaczką,aby cukier całkowicie się rozpuścił.Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 min. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka ubijać z pozostałym cukrem przez ok.1 min.(mikserem na średniej prędkości).Mleko ponownie doprowadzić do wrzenia.Gorące mleko stopniowo dodawać do żółtek ubijając.Całość przelać do rondelka,podgrzewać ucierając aż krem osiągnie temp.83*C.(trzeba mierzyć termometrem).Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać.(KREM W ŻADNYM WYPADKU NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ!) Śmietanę dołożyć do kremu i wymieszać.Masę ostudzić od czasu do czasu mieszając.Wstawić do zamrażalnika.Gdy masa zacznie krzepnąć wyjąć i ubijać mikserem na wysokich obrotach na puszystą pianę.Ponownie zamrozić w zamrażalniku.Czynność powtarzamy ok.4-5 razy. Białek nie wykorzystujeny-możemy zrobić z nich kokosanki.