Sposób przygotowania:
Lody
Mleko zagotować z połową cukru i cukrem waniliowym,cały czas ubijając trzepaczką,aby cukier całkowicie się rozpuścił.Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 min. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka ubijać z pozostałym cukrem przez ok.1 min.(mikserem na średniej prędkości).Mleko ponownie doprowadzić do wrzenia.Gorące mleko stopniowo dodawać do żółtek ubijając.Całość przelać do rondelka,podgrzewać ucierając aż krem osiągnie temp.83*C.(trzeba mierzyć termometrem).Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ucierać.(KREM W ŻADNYM WYPADKU NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ!) Śmietanę dołożyć do kremu i wymieszać.Masę ostudzić od czasu do czasu mieszając.Wstawić do zamrażalnika.Gdy masa zacznie krzepnąć wyjąć i ubijać mikserem na wysokich obrotach na puszystą pianę.Ponownie zamrozić w zamrażalniku.Czynność powtarzamy ok.4-5 razy. Białek nie wykorzystujeny-możemy zrobić z nich kokosanki.