Sposób przygotowania:
Lody, lody dla ochłody
Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Pod koniec dodajemy 1/3 cukru. Żółtka ucieramy z 1/3 cukru do chwili, aż zmienią kolor niemal na biały. Białka miksujemy dodając partiami kogel mogel z żółtek. Gdy składniki ładnie się połączą, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dokładnie miksujemy,Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier. Do ubitych jajek dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Możemy to zrobić bardzo dokładnie, ale możemy też pozostawić trochę białych smużek, dzięki którym lody będą miały nieco ciekawszą strukturę. Masę przekładamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3-4 godziny. Jeśli lody będą długo się mroziły, należy je wyciągnąć około 10 minut przed nałożeniem, aby nieco zmiękły.