Sposób przygotowania:
Lody twarożkowe
Do 250 g nietłustego twarogu dodaj 150 g zagęszczonego lub 8 łyżek zwykłego mleka i dokładnie przetrzyj przez sito lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Migdały rozdrobnij w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy na proszek, a następnie dodaj do masy twarogowej i wymieszaj. Mikserem ubij tłustą śmietanę tak, aby powstał gesty, jednolity krem. Wymieszaj z twarogiem, dodaj cukier i jeszcze raz wymieszaj. Przygotuj świeże lub mrożone owoce. Mogą to być jabłka, mandarynki, kiwi, truskawki, brzoskwinie lub inne, które lubisz. Dokładnie umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w drobne kawałki. Drobne owoce, jak poziomki czy jagody, możesz pozostawić w całości. Widelcem lub mikserem ubij jajko na puch i włóż do masy twarogowej. Dodaj część przygotowanych owoców i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Gotową masę wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Przed podaniem, posługując się gorącą łyżką, uformuj z zamrożonej masy kształtne kule i przełóż je do szerokich pucharów. Udekoruj losy pozostałymi owocami, posyp drobnymi cukiereczkami i polej dowolnym sosem - czekoladowym lub owocowym.