zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Łopatka alla stek w miodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Takie mięso jest smaczne z mocną nutą przyprawy do steków i delikatną nutką miodu. W sam raz dla smakoszy mięs.

Łopatka alla stek w miodzie

Składniki:

Łopatka alla stek w miodzie

 

  • 850 g łopatki wieprzowej
  • przyprawa do steków
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1/2 szk rosołu

Sposób przygotowania:

Łopatka alla stek w miodzie
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. Przyprawę do steków wymieszać z solą i pieprzem i posypać nią mięso. Płaty mięsa wkładać do foliowego woreczka i lekko rozbić je tłuczkiem wbijając w mięso przyprawy. Tak przygotowane odstawić na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Położyć mięso i z obu stron podsmażyć od czasu do czasu obracając. Dodać posiekaną cebulę i miód i chwilę smażyć a potem podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso jest miękkie zdjąć pokrywkę i dalej dusić jeszcze kilka minut aż powstały sos się lekko zredukuje. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Tagi:

przyprawy