Sposób przygotowania:
Łopatka pieczona w winie
Mięso myjemy i nacieramy peklosolą, następnie zawijamy dokładnie nićmi bądź naciągamy siatką do wyrobów, liść laurowy oraz plastry czosnku wciskamy między siatkę i zostawiamy całość w lodówce na około 48h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem, Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez około 80-90 minut, Pod koniec włączyliśmy termoobieg i ściągaliśmy pokrywę.
zewa
szpileczka
edytaha
Konczi
wg mojej teściowej nasza wędlinka jest za słona, my daliśmy niepełne łyżeczki i mąż nacierał rękoma nie posypywał i nie zostawiał, (ona tak pekluje na sucho) szkoda że nie zważył gramowo bo byłoby łatwiej określić .. a sól nabył w opakowaniu kg więc też trudno napisać ile z opakowania zużył ... następnym razem go zmobilizuję i będę potrafiła dokładnie odpowiedzieć na pytanie :)
edytaha
Dzięki :) Strasznie mnie kusi żeby wreszcie zapeklować jakieś mięsko, ale boję się sknocić.
Konczi
na małych opakowaniach peklosoli jest dokładnie gramatura podana ale dla mnie peklowanie na mokro i ta ilość jest niestety niewystarczająca, za to na sucho wędlinki smakują mi bardzo :)
edytaha
Czyli jednym słowem muszę chwycić byka za rogi i poeksperymentować :) Spróbuję coś zrobić, jak wyjdzie, to podzielę się przepisem :)
szczebiotka82
ja myślę że 8 to za dużo będzie ,to też zależy od tego jakiej soli do peklowania używamy ja mam taką gdzie piszę aby dać 3gramy na kg mięsa
Konczi