goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Łopatka pieczona z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i proste w przygotowaniu danie

Łopatka pieczona z kaszą

Składniki:

Łopatka pieczona z kaszą

 

  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • wegeta 1/2 łyżeczka
  • łopatka 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • tłuszcz do pieczenia
  • miód 1 łyżeczka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • oliwa 3 łyżki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona z kaszą
Kasze gotujemy z dodatkiem wegety lub kostką rosołową. Odcedzamy. Kaszę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso oczyszczamy, osuszamy. Miód, musztardę i oliwę mieszamy i nacieramy sosem mięso, odstawiamy na około 1 godzinę. Następnie obsmażamy z każdej strony. Mięso kroimy w plastry/porcje i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytworzonym podczas smażenia sosem. Całość zapiekamy około 20 min.