Sposób przygotowania:
Łopatka pieczona z warzywami
Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, oprószamy sola i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy w miseczce keczup z musztardą i czosnkiem przeciśniętym rzez praskę, dodajemy do mięsa, mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Fasolkę myjemy, obcinamy ogonki, dzielimy na pół, lub mniejsze kawałki jesli fasolka jest bardzo długa. Paprykę myjemy, pozbywamy sie gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso, następnie warzywa oprószone pieprzem oraz delikatnie solą. Na górze kładziemy 2 łyżki masła. Mieso pieczemy ok 1,5 godziny w temp, 220 stopni. Ok 20 min przed końcem zdejmujemy przykrywkę i podpiekamy. mięso podajemy z ziemniaczkami, kopytkami lub innymi dodatkami.