Izabela27

Izabela27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Łopatka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, soczyste mięsko z warzywami. Wprost rozpływa się w ustach. A warzywa nabierają wspaniałego smaku. Nawet dzieci im się nie oprą.

Łopatka pieczona z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka pieczona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona z warzywami
Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, oprószamy sola i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy w miseczce keczup z musztardą i czosnkiem przeciśniętym rzez praskę, dodajemy do mięsa, mieszamy. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Fasolkę myjemy, obcinamy ogonki, dzielimy na pół, lub mniejsze kawałki jesli fasolka jest bardzo długa. Paprykę myjemy, pozbywamy sie gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso, następnie warzywa oprószone pieprzem oraz delikatnie solą. Na górze kładziemy 2 łyżki masła. Mieso pieczemy ok 1,5 godziny w temp, 220 stopni. Ok 20 min przed końcem zdejmujemy przykrywkę i podpiekamy. mięso podajemy z ziemniaczkami, kopytkami lub innymi dodatkami. 
Łopatka pieczona z warzywami
Etap 1 Mięso marynujemy i trzy mamy w lodówce ok 4 godzin.
Łopatka pieczona z warzywami
Etap 2 W naczyniu żaroodpornym układamy mięso a na wierzch warzywa

Tagi:

marynaty