Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka z beszamelem
Składniki na marynatę mieszamy w naczyniu, a następnie nacieramy nimi mocno przygotowane mięso. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni olej i opiekamy z każdej strony mięso. W gęsiarce na dnie układamy przygotowane warzywa. Odrobiną wody wypłukujemy z pojemnika wszystkie przyprawy i wylewamy na warzywa. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Opieczone mięso układamy na warzywach przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, po 15 min zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy tak około 90 min. Gotowe wyjmujemy i odkładamy aby odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i przesmażamy aż się ładnie zarumienią. Następnie dolewamy po trosze mleka. Ilość mleka zależy od tego jaka nam będzie odpowiadać konsystencja sosu. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem. Takim sosem polewamy jeszcze ciepłe mięso, podajemy z surówką.