Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczona łopatka z beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone mięso nie tylko sprawdza się jako obiad, doskonale zastąpi każdą wędlinę. Która po wystygnięciu zadowoli niejednego smakosza.

Pieczona łopatka z beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona łopatka z beszamelem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka z beszamelem
Składniki na marynatę mieszamy w naczyniu, a następnie nacieramy nimi mocno przygotowane mięso. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni olej i opiekamy z każdej strony mięso. W gęsiarce na dnie układamy przygotowane warzywa. Odrobiną wody wypłukujemy z pojemnika wszystkie przyprawy i wylewamy na warzywa. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Opieczone mięso układamy na warzywach przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, po 15 min zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy tak około 90 min. Gotowe wyjmujemy i odkładamy aby odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i przesmażamy aż się ładnie zarumienią. Następnie dolewamy po trosze mleka. Ilość mleka zależy od tego jaka nam będzie odpowiadać konsystencja sosu. Doprawiamy solą, gałką i pieprzem. Takim sosem polewamy jeszcze ciepłe mięso, podajemy z surówką.
Pieczona łopatka z beszamelem
Mięso dość mocno nacieramy przyprawami i szczelnie zamykamy.
Pieczona łopatka z beszamelem
Na dnie gęsiarki układamy warzywa na których będzie leżało mięso.
Pieczona łopatka z beszamelem
Mięso opiekamy na gorącym tłuszczu aby zamknąć pory.
Pieczona łopatka z beszamelem
Gdy beszamel uzyska zadowalającą nas konsystencję możemy doprawiać.

Tagi:

marynaty