Sposób przygotowania:
Ryba pieczona z warzywami
Filety z ryby rozmroź dzień wcześniej, posól, popieprz, obficie skrop sokiem z cytryny, możesz również posypać ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Marchewkę obierz, umyj i skrobaczką potnij na cieniutkie paski. Kapelusz pieczarki również obierz, umyj i nożykiem pokrój na cieniutkie plasterki. Następnie na folię o wymiarach około 30cm na 30cm układamy kolejno: wiór masła, 1 filet ryby, wiór masła, kilka pasków marchewki, kilka plasterków pieczarki, wiór masła. Tak przygotowaną potrawę zawijamy we folię, ale nie ciasno, u góry powinno być trochę powietrza. Wszystkie cztery tak zawinięte porcje wkładamy do brytfanny, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na minimum pół godziny. Osoby, które lubią bardziej upieczoną rybę, mogą oczywiście piec dłużej. Po upieczeniu wyciągamy brytfannę i rozcinamy folię, wyciągamy filet podłużną i szeroką łopatką tak aby ewentualny płyn został we folii i nakładamy na talerz. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje z ryżem i kiszoną kapustą.