zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Łopatka w pięć minut

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

na jednym z blogów znalazłam przepis na pięciominutówkę. Musiałam sprawdzić co i jak, doprawiłam po swojemu i wyszło pysznie.

Łopatka w pięć minut Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka w pięć minut

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w pięć minut
To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut, po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się, że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).
Łopatka w pięć minut
najpierw przygotować zalewę i wymieszać ją
Łopatka w pięć minut
po zagotowaniu i wystudzeniu włożyć mięso i gotować 5 minut od zagotowania
Łopatka w pięć minut
gotowe mięso wystudzić w zalewie i podawać zamiast wędlin

Tagi:

beza bezy