Sposób przygotowania:
Łopatka w pięć minut
To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut, po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się, że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).
Henia
edytaha
zbysiowa
zewa
monikaT83
zewa
Tak, ja jestem mile zaskoczona prostotą przepisu i smakiem :)
gusia1000