baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Łopatka w ziołach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tak upieczonej łopatki wystarczą tylko ziemniaczki, surówka i mamy gotowy obiad. A jak coś zostanie, to mamy świetny dodatek do kanapek.

Łopatka w ziołach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka w ziołach

 

  • 80 dkg łopatki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 5 szyszek jałowca
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w ziołach
Przygotować mieszankę przypraw: do miseczki wsypać majeranek, sól, pieprz, roztartą w dłoniach bazylię i oregano. Utłuc jałowiec, kminek (jeśli nie jest mielony) i tymianek. Wszystkie razem wymieszać. Łopatkę umyć, odkroić zbędny tłuszcz. Nożem ponacinać mięso "w kratkę" z wierzchu i od dołu. Mięso posmarować olejem, aby przyprawy "dobrze się trzymały". Dokładnie natrzeć całą powierzchnię mięsa przyprawami tak, żeby wytworzyła się "skórka". Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Mięso włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem, ok. 1,5 godz. (ostatnie 15-20 min. bez przykrycia). Smacznego!
Łopatka w ziołach
Mięso płuczemy i nacinamy "w kratkę", aby lepiej naciągło przyprawami.
Łopatka w ziołach
Mięso dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw.
Łopatka w ziołach
Mięso pieczemy pod przykryciem, odkrywamy dopiero 15 minut przed końcem pieczenia.