Sposób przygotowania:
Łopatka w ziołach
Przygotować mieszankę przypraw: do miseczki wsypać majeranek, sól, pieprz, roztartą w dłoniach bazylię i oregano. Utłuc jałowiec, kminek (jeśli nie jest mielony) i tymianek. Wszystkie razem wymieszać. Łopatkę umyć, odkroić zbędny tłuszcz. Nożem ponacinać mięso "w kratkę" z wierzchu i od dołu. Mięso posmarować olejem, aby przyprawy "dobrze się trzymały". Dokładnie natrzeć całą powierzchnię mięsa przyprawami tak, żeby wytworzyła się "skórka". Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Mięso włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem, ok. 1,5 godz. (ostatnie 15-20 min. bez przykrycia). Smacznego!
evita0007
baasiaa
Uwierz, że smakowało wybornie. Moje chłopaki wcinali aż im się uszy trzęsły :)