szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym

łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym

Składniki:

łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

łopatka wieprzowa w sosie pomidorowym
Łopatkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na na noc.Po upływie danego czasu na patelni rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony, przełożyć do formy do pieczenia, wlać 3 łyżki wody i piec w piekarniku w temperaturze 180stopni około godziny,często polewając otrzymanym z pieczeni sosem własnym .Po upieczeniu mięso ponownie zawinąć w folię i włożyć do wyłączonego, ale wciąż nagrzanego piekarnika. Sos wytworzony podczas pieczenia przelać z formy do pieczenia do małego garnuszka .Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na w kostkę, dodać do sosu. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i papryką, dodać przecier pomidorowy Smietanę wymieszać z mąką i zagotować. Mięso pokroić na plastry, polać sosem i posypać natką pietruszki.Podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.