Sposób przygotowania:
Pasztet na kanapkiI
1. Łopatkę , boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
2. Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
3. Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.
4. Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
5. Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.
II
6. Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną.
III
7. Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180°C.
8. Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.
IV
9. Gotowe.
10. Smacznego.