Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pasztet na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiasz pasztet, to przepis właśnie dla Ciebie. Wieprzowo drobiowy pasztet, który przygotujesz sam/a.

Pasztet na kanapki

Składniki:

Pasztet na kanapki

 

Sposób przygotowania:

Pasztet na kanapki

I

Pasztet na kanapki
Przygotowanie składników na przygotowanie pasztetu.

1. Łopatkę , boczek, udka, myję i kroję na mniejsze kawałki. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Zbieram szumy i dodaję obrane warzywa, marchew, pietruszkę, selera i doprawiam solą.
2. Wątrobę również gotuję w osolonej wodzie, ale w osobnym garnku.
3. Grzyby moczę w gorącej wodzie. Cebulę obieram i kroję na ćwiartki.

4. Mięso po ugotowaniu wyjmuję z rosołu, jedną szklanką rosołu zalewam bułkę i moczę.
5. Wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa dwa razy, udka, wątrobę, łopatkę, boczek, grzyby, cebulę oraz odciśniętą z rosołu bułkę.

II

Pasztet na kanapki
Doprawienie mięsa przyprawami.

6. Następnie wbijam jajko, dodaję przyprawy, zioła prowansalskie, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, sól, wlewam ½ szklanki rosołu i wyrabiam masę mięsną.

III

Pasztet na kanapki
Przekładnie mięsa do foremek.

7. Przekładam w foremki i piekę 50 minut w 180°C.
8. Po upieczeniu studzę i chłodzę w lodówce.

IV

9. Gotowe.
10. Smacznego.