Sposób przygotowania:
Bigos z łopatką
Kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna należy przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie drobniej pokroić. Przełożyć kapustę do garnka i zalać wodą, trochę ponad poziom kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzyby. Gotować razem ok. 10 minut.
Mięso z łopatki pokroić w większą kostkę. 1/3 łopatki dodać bezpośrednio do kapusty. Pozostałą część przesmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawić solą i pieprzem i dodać do kapusty.
Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażyć z pozostałą cebulą i dodać do bigosu. Wszystko gotować razem ok. 50 minut.
Na końcu dodać kminku i jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Mięso z łopatki pokroić w większą kostkę. 1/3 łopatki dodać bezpośrednio do kapusty. Pozostałą część przesmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawić solą i pieprzem i dodać do kapusty.
Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażyć z pozostałą cebulą i dodać do bigosu. Wszystko gotować razem ok. 50 minut.
Na końcu dodać kminku i jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.