katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Bigos z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny bigos fajnym smaku z dodatkiem suszonych grzybów i powideł.Najlepszy odgrzany drugiego dnia.

Bigos z powidłami

Składniki:

Bigos z powidłami

 

  • kiszona kapusta 3 kg
  • kapusta biała 1/2 główki
  • cebula 2 szt
  • boczek wędzony ok 30 dag
  • łopatka albo karkówka ok 50 dag
  • kiełbasa cienka ok 30 dag
  • powidła śliwkowe 1 słoiczek(240g)
  • grzyby suszone ok 10 kapeluszy
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • smalec
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Bigos z powidłami
Grzyby zalewamy gorącą wodą i płuczemy. Białą kapustę szatkujemy zalewamy wodą, solimy i stawiamy do gotowania. Gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną zalewamy wodą solimy, dodajemy grzyby, liście laurowe i stawiamy do gotowania.Karkówkę albo łopatkę kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy trochę smalcu i obsmażamy mięso.

Przekładamy do kiszonej kapusty. Tłuszcz można zachować. Boczek kroimy w kostkę i też dodajemy do kiszonej kapusty.Dodajemy liść laurowy.

Na pozostawionym tłuszczu przesmażamy przygotowaną cebulę a później pokrojoną kiełbasę i też dodajemy do gotującej się kapusty. Gdy biała kapusta zmięknie dodajemy ją do ugotowanej kapusty kiszonej z dodatkami. Dodajemy powidła i koncentrat pomidorowy.

Wszystko mieszamy doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy.

Tagi:

bigos