Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Łopatka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i domowa wędlina przygotowana w szynkowarze. Wersja bez glutenu, cukru i zbędnych dodatków :)

Łopatka z szynkowara

Składniki:

Łopatka z szynkowara

 

  • Łopatka kulka- 1,2kg
  • Sól peklująca (albo normalna) 22gramy
  • majeranek- 1 łyżeczka
  • Mieszanka ziół do peklowania- 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany- 1/2 łyżeczki
  • pieprz- 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Łopatka z szynkowara
Z soli i ziół przygotować suchą marynatę. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Natrzeć mięso marynatą i włożyć w woreczek i do szynkowaru na 48godzin do lodówki.

Po tym czasie odlać wodę która wypłynie z mięsa. Włożyć do garnka z wodą i w temperaturze 80stopni parzyć przez dwie godziny.

Wyjąć gorące i do garnka wlać zimną wodę i schłodzić. Chłodzić kilka godzin najlepiej w lodówce.

Po tym czasie wyjąć z szynkowara i kroić na kanapki.