iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szynka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jest to wyrób szynko podobny i bardzo czasochłonny, ale bardzo pyszny.

Szynka z szynkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka z szynkowara

 

  • 1,5 kg mięsa z łopatki
  • 2 dag soli peklowej
  • kilka ząbków czosnku aromatyzowanego w oleju
  • przyprawa do wieprzowiny
  • świeży majeranek

Sposób przygotowania:

Szynka z szynkowara
Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny. Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, mięso delikatnie zwinąć jak roladę. Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny. Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin.
Szynka z szynkowara
Mieso rozbić i posypać przyprawami i czosnkiem
Szynka z szynkowara
Przygotowane mięso zwinąć jak roladę
Szynka z szynkowara
Przygotowane mięso umieścić w szynkowarze