glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Łopatka z zasmażana kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pomysł na obiad :)

Łopatka z zasmażana kapustą.

Składniki:

Łopatka z zasmażana kapustą.

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy (ok 1/2 łyżeczki: papryka słodka, ostra, przyprawa do mięsa, wegeta, pieprz kolorowy)
  • woda, mąka,
  • olej, cukier,
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Łopatka z zasmażana kapustą.
Łopatkę płuczemy i kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawiamy z obydwu stron i kładziemy na rozgrzana patelnie. Podsmażymy na wolnym ogniu z obydwu stron, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 posiekaną cebulę. Nastepnie dolewamy ok 2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Wyciągamy mięso. Z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy sos, wkładamy z powrotem mięso i trzymamy na ogniu jeszcze pare minut.

Kapustę kiszoną ugotować, nastepnie odcedzic i dodac olej (ok 2 łyżki) ,cukier (1,5 łyżeczka) troszkę soli, pieprzu czarnego i pokrojoną w kostke 1 cebulę. Całość poddusić na patelni, dodać troszke mąki i jeszcze podsmażyć na koniec.

Wyśmienite z ziemniakami :)