Sposób przygotowania:
Łopatka zapiekana z marchewkąKrok 1
Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm.
Krok 2
Nacieram mięso czosnkiem granulowanym, pieprzem majerankiem i suszonymi pomidorkami, zawijam natartą łopatkę w folie spożywczą i wkładam do lodówki na noc.
Krok 3
Następnego dnia zapiekam, czyli do okrągłego naczynia żaroodpornego wlewam wodę dodaje ziele angielskie, listek laurowy i marchewki obrane i pokrojone w słupki.
Krok 4
Mięso zapiekam w 250 stopniach koło półtorej godziny.( przez ten czas mięso obracam ze dwa trzy razy, by równomiernie się poddusiło.
Krok 5
Po upieczeniu łopatkę kroimy w plastry i polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Magdalena88
lalunia
Marchewka wyszła przepyszna ,podałam z ziemniaczkami i i piklami pycha .