lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Łopatka zapiekana z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jak to zazwyczaj bywa u mnie obiady wymyślam z wieczora aby potem mieć czas na zorganizowanie smaków.

Łopatka zapiekana z marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka zapiekana z marchewką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Łopatka zapiekana z marchewką

Krok 1

Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm.

Krok 2

Nacieram mięso czosnkiem granulowanym, pieprzem majerankiem i suszonymi pomidorkami, zawijam natartą łopatkę w folie spożywczą i wkładam do lodówki na noc.

Krok 3

Następnego dnia zapiekam, czyli do okrągłego naczynia żaroodpornego wlewam wodę dodaje ziele angielskie, listek laurowy i marchewki obrane i pokrojone w słupki.

Krok 4

Mięso zapiekam w 250 stopniach koło półtorej godziny.( przez ten czas mięso obracam ze dwa trzy razy, by równomiernie się poddusiło.

Krok 5

Po upieczeniu łopatkę kroimy w plastry i polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Łopatka zapiekana z marchewką
Wieczorem przygotowuję mięsko czyli myje,osuszam ręcznikiem papierowym.Nacinam wierzch co 2 cm tak na oko głębokość 1 cm
Łopatka zapiekana z marchewką
Następnego dnia zapiekam, czyli do okrągłego naczynia żaroodpornego wlewam wodę dodaje ziele angielskie, listek laurowy i marchewki obrane i pokrojone w słupki.
Łopatka zapiekana z marchewką
Mięso zapiekam w 250 stopniach koło półtorej godziny.( przez ten czas mięso obracam ze dwa trzy razy by równomiernie się poddusiło.