Sposób przygotowania:
Łopatka zapiekana z kapustą i grzybami
Do garnka włożyć kapustę, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, i gotować bez przykrycia do momentu aż kapusta będzie lekko podgotowana ale jeszcze twardawa. Potem wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. W drugim garnku zalać grzyby ciepłą wodą i namoczyć je. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na spore kawałki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Potem cebule, umyć i pokroić w większą kostkę, dodać do mięsa, chwilę smażyć i dodać miód. Smażyć wszystko od czasu do czasu mieszając około 10 minut po czym dodać przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. Podlać potem wodą lub bulionem, dodać odsączone grzyby i dusić pod przykryciem jakieś 30 minut, spróbować czy jest dobrze doprawione. Powinno mieć intensywny smak bo kapusta jest tylko z liściem, zielem i jałowcem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną, na dno położyć odciśniętą kapustę a na kapustę położyć zawartość rondla i zalać resztą powstałego sosu, który zostanie w rondlu po wyłożeniu mięsa i grzybów. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić na dolną półkę do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 200 stopni i czas 70 minut. Po zapieczeniu danie podawać np. z pieczywem.