evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Łosoś

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszna aromatyczna rybka :=)

Łosoś Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś

 

  • 3 steki z łososia (dzwonka)- świeże
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • 1 garść żółtego sera(startego)
  • 2 gałązki natki pietruszki (posiekanej)
  • 10 listków świeżej bazylii (posiekanej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyzeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyzeczka mielonego kminku
  • sól,pieprz (wg uznania)

Sposób przygotowania:

Łosoś
Steki(dzwonka) myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek drobno siekamy i nacieramy nim naszą rybę oraz mielonym kminkiem, solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z plastra cytryny posypujemy startą skórką , zieleninką i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie nacieramy naczynie zaroodporne olejem. Układamy na dnie dwonka łososia i zapiekamy je przez 20 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy naczynie ,kładziemy na kazdy kawałek ryby plaster masła i posypujemy startym żółtym serem Wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut i gotowe :-) Podajemy z czym kto lubi. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i surówka z kiszonej kapustki :) SMACZNEGO . . . . . .
Łosoś
Etap 1
Łosoś
Etap 2
Łosoś
Etap 3

Tagi:

sery ser