SUPERPRZEPIS

Łosoś grillowany na sojowej pierzynce

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Łosoś grillowany na sojowej pierzynce Więcej zdjęć (4)

Wyśmienity grillowany łosoś na pierzynce z makaronu sojowego z dwoma sosami - łagodnym białym i ostrym czerwonym.

Składniki:

Łosoś grillowany na sojowej pierzynce

 

  • 150 gram łososia,
  • kilka pasków makaronu sojowego,
  • dekoracja: roszpunka, oliwki, 1/4 pomidora,
  • oliwa,

 

  • sos biały łagodny:
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżka musztardy koniecznie francuskiej,
  • 1/2 łyżki świeżego startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,

 

  • sos czerwony ostry:
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżka musztardy koniecznie francuskiej,
  • 1/2 łyżki świeżego startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ostra pasta węgierska, lub papryka w tubce do smaku,

Sposób przygotowania:

Łosoś grillowany na sojowej pierzynce
Świeży kawałek filetu z łososia ze skórką nacinamy delikatnie w kostkę aby utworzyć ładną strukturę, solimy, pieprzymy do smaku i wstawiamy na patelnię grillową na tak długo aż nie uzyskamy chrupiącego kawałka ryby.



W wolnym czasie przygotowujemy sosy, pierwszy biały: czosnek miażdżymy, imbir ścieramy dodajemy do jogurtu, musztardy, wszystko dokładnie mieszamy dodajemy sól, pieprz sok z cytryny i znowu dokładnie mieszamy aby połączyć wszystko na jednolitą masę.



Sos czerwony wykonujemy tak samo tylko na koniec dodajemy ostrą pastę paprykową.



Makaron sojowy łamiemy i wrzucamy na gorącą oliwę tak aby się usmażył, powstanie delikatny i chrupiący.



Talerz dekorujemy zieleniną, oliwkami i kawałkiem pomidora wszystko polewamy sosem białym, następnie układamy usmażony makaron a na nim umieszczamy wyśmienity grillowany kawałek łososia, polewamy czerwonym sosem. SMACZNEGO!
Łosoś grillowany na sojowej pierzynce
Etap 1
Łosoś grillowany na sojowej pierzynce
Etap 2
Łosoś grillowany na sojowej pierzynce
Etap 3

Tagi:

makaron sosy