Sposób przygotowania:
Łosoś grillowany z bruscettą
Łososia myjemy, suszymy kroimy na równe paski około 4-5 cm, pieprzymy, solimy i skrapiamy cytryną do smaku,równocześnie kroimy bagietkę na kromki 3 centymetrowej grubości nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i wszystko wkładamy do piekarnika na funkcje grill na 15-20 minut, temp. 200 stopni, po 10 minutach wyciągamy kromkę bagietki i przekładamy w ciepłe miejsce. W wolnym czasie przygotowujemy sos: kroimy drobno czosnek,pietruszkę wsypujemy do miseczki dodajemy oliwę, musztardę francuską, miód, sok z cytryny,1 ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku, wszystko polewamy oliwą i dokładnie mieszając. Talerz dekorujemy rukolą, na zieleninie układamy dwa kawałki łososia a na nim bruscetta ( bruscetta: bagietka a na wierzch gęsty sos). Gotową potrawę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. SMACZNEGO.
pacpaw
zbysiowa
evita0007
. . . i ja jeszcze :)
KRISTOFE