Sposób przygotowania:
Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicyETAP 1:
Rybę filetujemy, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy sól, chili, słodką paprykę, imbir, curry, trawę cytrynową i kolendrę.
ETAP 2:
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy 40 minut. Solimy na koniec gotowania.
Łączymy z połową sosu.
ETAP 3:
Pod koniec gotowania soczewicy smażymy dorsza. Rybę smażymy na rozgrzanym maśle, polewając ją pozostałym sosem z mleka kokosowego.
ETAP 4:
Na talerz wykładamy soczewicę z sosem, na soczewicy układamy dorsza. Rybę polewamy sosem z patelni. Dekorujemy ulubionymi kiełkami.