Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 992]

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania rybne są pyszne i zdrowe. Dorsz w sosie z rozgrzewającymi przyprawami, w azjatyckim stylu, dobrze nadaje się na zimowy obiad. Rybkę podałam na czarnej soczewicy.

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy

Składniki:

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy

 

  • 2 płaty dorsza po 100-150 g
  • garść czarnej soczewicy moczonej przez noc
  • 200 ml mleka kokosowego
  • imbir suszony
  • chili
  • suszona trawa cytrynowa
  • suszona kolendra
  • łyżeczka curry
  • słodka papryka mielona
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki masła
  • kiełki

Sposób przygotowania:

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy

ETAP 1:

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy
Sos na bazie mleka kokosowego z dodatkiem przypraw w azjatyckim stylu

Rybę filetujemy, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z limonki, odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy sól, chili, słodką paprykę, imbir, curry, trawę cytrynową i kolendrę.

ETAP 2:

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy
Do soczewicy dodajemy część sosu z mleka kokosowego

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy 40 minut. Solimy na koniec gotowania.
Łączymy z połową sosu.

ETAP 3:

Dorsz w mleku kokosowym na czarnej soczewicy
Rybę smażymy na maśle, polewamy sosem z mleka kokosowego

Pod koniec gotowania soczewicy smażymy dorsza. Rybę smażymy na rozgrzanym maśle, polewając ją pozostałym sosem z mleka kokosowego.

ETAP 4:

Na talerz wykładamy soczewicę z sosem, na soczewicy układamy dorsza. Rybę polewamy sosem z patelni. Dekorujemy ulubionymi kiełkami.