Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Łosoś marynowany (Żydowska)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę i cebulę włożyć do płaskiego, szerokiego garnka, posypac solą, zalać wodą,

Łosoś marynowany (Żydowska)

Składniki:

Łosoś marynowany (Żydowska)

 

  • 6 dzwonek łososia
  • 3 cebule pokrajane na plasterki
  • 3 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl soku z cytryny
  • 1/2 szkl octu 6%
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 goździk
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki ziarenek pieprzu

Sposób przygotowania:

Łosoś marynowany (Żydowska)
Rybę i cebulę włożyć do płaskiego, szerokiego garnka, posypac solą, zalać wodą, doprowadzic do wrzenia, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 25 minut. Rybe ostrożnie przełożyć na salaterkę lub do miski. Sok z cytryny, ocet, przyprawy i pieprz wymieszać z wywarem rybnym, gotować 2 minuty, polać łososia. Po wystudzeniu wstawic do lodówki na 24 godziny.