Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1031]

Łosoś na parze z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką rybkę zjemy z przyjemnością na piątkowy obiadek i nie tylko. Szybki sposób, a co najważniejsze bez dodatku oleju od smażenia. Łosoś jest delikatny i soczysty, podany z brokułem wygląda smakowicie. Polecam.

Łosoś na parze z brokułem

Składniki:

Łosoś na parze z brokułem

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na parze z brokułem

I

Łosoś na parze z brokułem
Przygotowanie ryby oraz czosnku i imbiru. czyścimy rybę, myjemy i marynujemy,

1. Rybę oczyszczamy z łusek, zdejmujemy skórę, myjemy osuszamy.

2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno siekamy. Papryczkę chili obieramy z nasion i również drobno kroimy. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny oraz miód. Dwie minut smażymy, studzimy i nacieramy marynatą rybę. Odstawiamy na dwadzieścia minut.

II

Łosoś na parze z brokułem
Zawijanie zamarynowanej ryby w folię.

3. Po tym czasie zawijamy łososia w folie aluminiową i umieszczamy w parowarze.

III

4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i również umieszczamy w parowarze.

5. Ustawiamy na 20 minut.

6. Rybka gotowa, wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i podajemy z brokułem.

7. Smacznego.


Tagi:

warzywa dania