pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Łosoś na parze, z jarzynami i sosem.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Łosoś Norweski na parze, z jarzynami i sosem cytrynowo- koperkowym.

Łosoś na parze, z jarzynami i sosem.

Składniki:

Łosoś na parze, z jarzynami i sosem.

 

  • 1 kg filetu z łososia
  • 3-4 duże marchewki ekologiczne
  • 1 mały seler korzeniowy ekologiczny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta pieprzu, soli i papryki słodkiej
  • olej lniany
  • Do dekoracji:
  • rzeżucha
  • kiwi

Sposób przygotowania:

Łosoś na parze, z jarzynami i sosem.
Filet z łososia oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Kolendrę, pieprz ziołowy, szczyptę soli, pieprzu i papryki wymieszaj z sokiem z 2 cytryn. Przygotowaną marynatą posmaruj kawałki łososia i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Najlepiej zostawić łososia na noc w lodówce. Seler i marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa skrop olejem i sokiem z cytryny ( jeden plasterek cytryny zostaw do sosu). Bulion warzywny zagotuj, dodaj do niego plasterek cytryny, koperek i szczyptę soli. Nad bulionem połóż sito do gotowania na parze i ułóż na nim kawałki łososia. Łososia gotuj pod przykrywką około 15 minut. Jarzyny i łososia ułóż na talerzu. Z sosu wyjmij plasterek cytryny.
Następnie polej sosem cytrynowo-koperkowym filet i jarzyny. Udekoruj potrawę.