Sposób przygotowania:
Łosoś na parze, z jarzynami i sosem.
Filet z łososia oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Kolendrę, pieprz ziołowy, szczyptę soli, pieprzu i papryki wymieszaj z sokiem z 2 cytryn. Przygotowaną marynatą posmaruj kawałki łososia i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Najlepiej zostawić łososia na noc w lodówce. Seler i marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa skrop olejem i sokiem z cytryny ( jeden plasterek cytryny zostaw do sosu). Bulion warzywny zagotuj, dodaj do niego plasterek cytryny, koperek i szczyptę soli. Nad bulionem połóż sito do gotowania na parze i ułóż na nim kawałki łososia. Łososia gotuj pod przykrywką około 15 minut. Jarzyny i łososia ułóż na talerzu. Z sosu wyjmij plasterek cytryny.
Następnie polej sosem cytrynowo-koperkowym filet i jarzyny. Udekoruj potrawę.
Kolendrę, pieprz ziołowy, szczyptę soli, pieprzu i papryki wymieszaj z sokiem z 2 cytryn. Przygotowaną marynatą posmaruj kawałki łososia i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Najlepiej zostawić łososia na noc w lodówce. Seler i marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa skrop olejem i sokiem z cytryny ( jeden plasterek cytryny zostaw do sosu). Bulion warzywny zagotuj, dodaj do niego plasterek cytryny, koperek i szczyptę soli. Nad bulionem połóż sito do gotowania na parze i ułóż na nim kawałki łososia. Łososia gotuj pod przykrywką około 15 minut. Jarzyny i łososia ułóż na talerzu. Z sosu wyjmij plasterek cytryny.
Następnie polej sosem cytrynowo-koperkowym filet i jarzyny. Udekoruj potrawę.
Sarenka
msewka
Jojo
grazka
Chupnięta
Marika_1961