kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Łosoś na parze z płatkami czosnku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łosoś od pewnego czasu stał się bardzo popularna rybą, za sprawą smacznego, zwartego mięsa i wysokiej zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecam przygotować tą pyszna rybę na parze z sokiem i skórką z cytryny oraz płatkami czosnku.

Łosoś na parze z płatkami czosnku

Składniki:

Łosoś na parze z płatkami czosnku

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na parze z płatkami czosnku
Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin. Na sitku naczynia do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut. Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.