Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś na parze wg Buni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne mięsko ryby w cytrynowo-koperkowej marynacie gotowane potem na parze .Do tego tylko cytryna w ćwiartkach, roztopione masło i już

Łosoś na parze wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś na parze wg Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na parze wg Buni
Umyć i osuszyć rybę . Ułożyć w pojemniku. Z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny , szczypty zmielonego pieprzu zrobić marynatę i zalać nią łososia .Włożyć koło łososia gałązkę kopru . Zostawić na godzinę w lodówce . Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem kuchennym. Osolić . Ponownie posypać pieprzem. W garnku do gotowania na parze ułożyć na dnie liście pora , na nich łososia . Na rybie położyć kilka plasterków cytryny , gałązki kopru , lubczyku . Zagotować w dolnym garnku wodę . Gdy będzie wrzała nastawić górną część - przykryć dokładnie i gotować ok. 10 minut . Roztopić masło. Pokroić resztę koperku. Podawać łososia polanego masłem i posypanego koprem z kawałkiem cytryny . Podałam z gotowaną marchewką bo ugotowało mi się jej za dużo poprzedniego dnia ( marchewka z masłem , koperkiem - doprawiona solą , cukrem i sokiem z cytryny ).
Łosoś na parze wg Buni
Bardzo proste składniki - łosoś , cytryna , por , przyprawy , masło
Łosoś na parze wg Buni
Stek z łososia w marynacie + kilka gałązek kopru - zostawic na godzine w lodówce
Łosoś na parze wg Buni
Wyjęty z marynaty stek ułożyć na liściach pora - obłożyc ziołami i plastrami cytryny
Łosoś na parze wg Buni
Ugotowana na parze ryba gotowa do podania - poleję ją zrumienionym masłem

Tagi:

winogrona