Sposób przygotowania:
Łosoś na parze wg Buni
Umyć i osuszyć rybę . Ułożyć w pojemniku. Z 1/3 szklanki oleju , soku z połowy cytryny , szczypty zmielonego pieprzu zrobić marynatę i zalać nią łososia .Włożyć koło łososia gałązkę kopru . Zostawić na godzinę w lodówce . Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem kuchennym. Osolić . Ponownie posypać pieprzem. W garnku do gotowania na parze ułożyć na dnie liście pora , na nich łososia . Na rybie położyć kilka plasterków cytryny , gałązki kopru , lubczyku . Zagotować w dolnym garnku wodę . Gdy będzie wrzała nastawić górną część - przykryć dokładnie i gotować ok. 10 minut . Roztopić masło. Pokroić resztę koperku. Podawać łososia polanego masłem i posypanego koprem z kawałkiem cytryny . Podałam z gotowaną marchewką bo ugotowało mi się jej za dużo poprzedniego dnia ( marchewka z masłem , koperkiem - doprawiona solą , cukrem i sokiem z cytryny ).
darmiona
Babciagramolka
Pyszny . Jedyne co to jak dla mnie trzeba go dobrze wcześniej zamarynować a potem dobrze obłożyć ziołami .