Sposób przygotowania:
Łosoś na parze z warzywami
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli.
Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut.
Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki.
Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować.
W górnym garnku do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i marchew na liściach pora . Postawić go na dolny garnek.
Gotować 15 minut na małym gazie .
Pomidora pokroić w ćwiartki. Dołożyć razem z ryby do ziemniaków i marchewki. Posypać usiekaną natką lubczyku. Gotować jeszcze 10 minut( ziemniaki i marchew mają być miękkie).Posolić i posypać pieprzem.
Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Podawać polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem najlepiej z porcją świeżej sałaty z lekkim pomarańczowym dresingiem.
*Gotowałam łososia ze skórą bo wtedy się nie rozpada - można przed podaniem delikatnie skórę usunąć albo domownicy sami ją zdejmą na talerzu
Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut.
Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki.
Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować.
W górnym garnku do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i marchew na liściach pora . Postawić go na dolny garnek.
Gotować 15 minut na małym gazie .
Pomidora pokroić w ćwiartki. Dołożyć razem z ryby do ziemniaków i marchewki. Posypać usiekaną natką lubczyku. Gotować jeszcze 10 minut( ziemniaki i marchew mają być miękkie).Posolić i posypać pieprzem.
Masło włożyć na patelnię, roztopić i lekko zrumienić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Podawać polewając roztopionym i lekko zrumienionym masłem najlepiej z porcją świeżej sałaty z lekkim pomarańczowym dresingiem.
*Gotowałam łososia ze skórą bo wtedy się nie rozpada - można przed podaniem delikatnie skórę usunąć albo domownicy sami ją zdejmą na talerzu