Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś na śliwkowo :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jako przyprawę do macerowania użyłam ketchupu śliwkowego .

Łosoś na śliwkowo :

Składniki:

Łosoś na śliwkowo :

 

  • 4 kawałki filetów łososia ( bez skóry )
  • 5 łyżek Ketchupu śliwkowego ( użyłam Kielecki , jak nie ma to zmieszać ketchup pikantny z sosem śliwkowym - Plum sauce )
  • pieprz mielony
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Łosoś na śliwkowo :
Dzwonka łososia posmarować Ketchupem śliwkowym - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ). Wyjąć .Osuszyć . Posypać pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć .Po przewróceniu rozsmarować na łososiu połowę marynaty która została od łososia , a resztę włożyć w tłuszcz na patelnię ( poruszyć nią by marynata zmieszała się z tłuszczem). Ponownie obrócić rybę i dosmażyć . Podaję z makaronem ryżowym .