Sposób przygotowania:
Łosoś na warzywkach
Filety z łososia opłukać, wyjąć ości, skropić sokiem i posypać skórką otartą z cytryny i grubo mielonym pieprzem cytrynowym. Wstawić na 15 minut do lodówki. Szpinak rozmrozić, osączyć na sicie, grubo posiekać. Dymkę umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić na talarki. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć migdały i usmażyć na złoto. Migdały wyjąć, a do rondla włożyć dymkę z papryką, zeszklić. Włożyć szpinak, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć filety z łososia. Bulion wymieszać ze śmietaną i polać potrawę. Dusić pod przykryciem 15 minut. Posypać migdałami i podawać.