kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Łosoś norweski na wigilijny stół

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna rybka do podania na wigilijny stół

Łosoś norweski na wigilijny stół Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś norweski na wigilijny stół

 

Sposób przygotowania:

Łosoś norweski na wigilijny stół
Po kupnie rybki pokroiłam ją na małe dzwoneczki, odczyściłam z łusek, powyciągałam ości, a następnie włożyłam do zamrażarki. Na samym początku po odmrożeniu łososia norweskiego osuszamy na ściereczce, aby nie był zbyt wilgotny. W następnym etapie dzwonki ryby układamy i skraplamy obficie wyciśniętym sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i odstawiamy na godzinkę. W między czasie przygotowujemy jajko i bułkę tartą do panierowania. Następnie każdy z kawałków moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na rozgrzanej patelni. Obracamy rybkę z jednej strony na drugą aby nabrała złocistego koloru. Po upieczeniu kładziemy ją na ręczniku papierowym aby odsączyć ją z tłuszczu. Ryba gotowa do podania na stół. Smacznego!!!
Łosoś norweski na wigilijny stół
Dzwonki łososia osuszamy na ściereczce aby był suchy po odmrożeniu
Łosoś norweski na wigilijny stół
Przygotowujemy panięrkę do smażenia rybki
Łosoś norweski na wigilijny stół
Obtaczamy łososia norweskiego w bułce tartej
Łosoś norweski na wigilijny stół
Smażymy rybkę na rozgrzanym oleju na niedużym ogniu