Sposób przygotowania:
Łosoś smażony z dresingiem z granatu
Rybę umyć i usunąć z niej ości jeśli takowe jeszcze pozostały. Osuszyć. Ułożyć w niedużym pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny ( 1 łyżkę zostawić ) zmieszanym z 1/4 szklanki oleju z pestek winogron , 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu. Zostawić na 30 minut. Wyjąć i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić lekko i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano z obu stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło. W czasie kiedy łosoś się smaży przygotowujemy dresing. Pestki wybrane z granatu ( oczyścić z błonek i lekko zgnieść) zmieszać sokiem z cytryny do smaku , natka pietruszki i szczyptą pieprzu . Usmażonego łososia podać polanego dresingiem .
evita0007
weronikaS