Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Czarny cajun łosoś smażony na żeliwnej patelni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Technika smażenia na czarno ryb, kurczaka lub krewetek wywodzi się z Luizjany, to kombinacja przypraw i ziół oraz smażenia w wysokiej temperaturze - istnieje jednak cienka granica między zaczernieniem a przypaleniem - w przypadku ryb, zawsze dostosow

Czarny cajun łosoś smażony na żeliwnej patelni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czarny cajun łosoś smażony na żeliwnej patelni

 

  • 4 filety z łososia (ze skórą / każdy około 180 g.)
  • 2 łyżki masła (roztopić)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)

 

  • Mieszanka przypraw (cajun)
  • 3 łyżeczki papryki (wędzona)
  • 2,5 łyżeczki czosnku (proszek)
  • 2,5 łyżeczki cebuli (granulki)
  • 2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 2 łyżeczki oregano (suszone)
  • 2,5 łyżeczki grubej soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu (mielony)
  • 2 łyżeczki cukru (brązowy)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (mielony)

Sposób przygotowania:

Czarny cajun łosoś smażony na żeliwnej patelni
🔘 Mieszanka przypraw (cajun) : mieszanka przypraw do zaczerniania ryby. Do miski wsypać wędzoną paprykę, pieprz kajeński, czosnek, cebulę, tymianek, oregano, sól, pieprz i cukier brązowy. Wszystko dobrze wymieszać i odłożyć na bok.

🔘 Filety z łososia dokładnie oczyścić z łusek, umyć i osuszyć papierowym recznikiem. Każdy filet z łososia posolić, posmarować ze wszystkich stron masłem i obtoczyć w mieszance przypraw. Przyprawa podczas smażenia wytworzy czernienie i utworzy smaczną chrupiącą skórkę na łososiu, którą można zjeść.

🔘 Teraz na średnim ogniu, rozgrzać dużą żeliwną patelnię ( zajmnie to około 5 minut ). Na patelnię wrzucić masło z margaryną, włożyć przyprawionego łososia i smażyć około 3 minuty, mięsną stroną do dołu. Później odwrócić łososia skórką w dół i smażyć jeszcze około 4 minuty, lub do momentu, gdy mięso pozwoli się widelcem łatwo rozwarstwiać.
Czarny Cajun Łosoś Smażony na Żeliwnej Patelni
Przyprawa „ Cajun “ wytworzy czernienie i utworzy smaczną skórkę podczas smażenia.
Czarny Cajun Łosoś Smażony na Żeliwnej Patelni
Każdy filet posolić, posmarować masłem i obtoczyć w mieszance przypraw „ Cajun “.
Czarny Cajun Łosoś Smażony na Żeliwnej Patelni
Filety z łososia umyć, oczyścić z łusek i osuszyć papierowym recznikiem.

Tagi:

dania