Sposób przygotowania:
Łosoś soute, smażony na maśle
Filety z łososia umyj i dobrze wysusz. Nasmaruj go solą , pieprzem i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny. Pozostaw pod przykryciem na min. 30 minut.
Po tym czasie rozgrzej mocno na patelni masło klarowane. Połóż na nim delikatnie filety, skórą do dołu. Zmniejsz odrobinę gaz. Smaż około 6 minut , przewróć delikatnie na drugą stronę.
Zmniejsz gaz jeszcze trochę i przykryj filety folią aluminiową. Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet tym dłużej się smaży. Moje miały około 1,5 cm. Wyłącz gaz i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni aby odpoczęła.
Podawaj z młodymi ziemniakami i zieloną surówką i pomidorkami. Smacznego.
Po tym czasie rozgrzej mocno na patelni masło klarowane. Połóż na nim delikatnie filety, skórą do dołu. Zmniejsz odrobinę gaz. Smaż około 6 minut , przewróć delikatnie na drugą stronę.
Zmniejsz gaz jeszcze trochę i przykryj filety folią aluminiową. Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet tym dłużej się smaży. Moje miały około 1,5 cm. Wyłącz gaz i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni aby odpoczęła.
Podawaj z młodymi ziemniakami i zieloną surówką i pomidorkami. Smacznego.
Magdalena88
Pasje Jolki
Dziękuję i pozdrawiam:))