Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Łosoś soute, smażony na maśle

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekkie danie obiadowe, z dodatkiem młodych ziemniaków i zieloną sałatą, z dodatkiem pomidora.Smażony na maśle klarowanym wyciąga z tej ryby wszystko co najlepsze.

Łosoś soute, smażony na maśle Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Łosoś soute, smażony na maśle

 

Sposób przygotowania:

Łosoś soute, smażony na maśle
Filety z łososia umyj i dobrze wysusz. Nasmaruj go solą , pieprzem i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny. Pozostaw pod przykryciem na min. 30 minut.

Po tym czasie rozgrzej mocno na patelni masło klarowane. Połóż na nim delikatnie filety, skórą do dołu. Zmniejsz odrobinę gaz. Smaż około 6 minut , przewróć delikatnie na drugą stronę.

Zmniejsz gaz jeszcze trochę i przykryj filety folią aluminiową. Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet tym dłużej się smaży. Moje miały około 1,5 cm. Wyłącz gaz i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni aby odpoczęła.

Podawaj z młodymi ziemniakami i zieloną surówką i pomidorkami. Smacznego.
Łosoś soute, smażony na maśle
Filety umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą , pieprzem i czosnkiem
Łosoś soute, smażony na maśle
Smaż na mocno rozgrzanym maśle kładąc filety skórą do dołu
Łosoś soute, smażony na maśle
Po kilku minutach odwróć je delikatnie i smaż jeszcze około 5 minut
Łosoś soute, smażony na maśle
W trakcie smażenia, zmniejsz gaz i przykryj rybę folią aluminiową
Łosoś soute, smażony na maśle
Podawaj z ziemniakami , zieloną sałatą i pomidorkami.