Sposób przygotowania:
Łosoś Teri-piri wg Buni :
Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ). Wyjąć . Posypać przyprawą piri-piri . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć . Zdjąć rybę z patelni . Na tłuszcz włożyć pieczarki i usmażyć na rumiano. Wlać resztę marynaty , włożyć z powrotem rybę , skropić 2 łyżkami wody i dusić kilka minut. Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada - słodycz sosu Teriyaki przełamana piri-piri nadaj łososiowi doskonałego smaku .
wedith1
Babciagramolka
Pieprznie z mutką słodkawo śliwkową- pysznie .Uwielbiam Teriyaki
eli_555