Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś Teri-piri wg Buni :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Aromatyczny łosoś z klasyczną przyprawa Teriyaki- + przyprawa piri-piri pycha .

Łosoś Teri-piri wg Buni :

Składniki:

Łosoś Teri-piri wg Buni :

 

  • 2 dzwonka z łososia
  • Sos Teriyaki ( ok 4 łyżki )
  • 1 łyżeczka piri-piri
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 8 średnich pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Łosoś Teri-piri wg Buni :
Dzwonka łososia posmarować sosem teriyaki - ułożyć w pojemniczku i zostawić w lodówce przykryte na kilka godzin ( ja zawsze zostawiam na noc ). Wyjąć . Posypać przyprawą piri-piri . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej. Dodać masło i na gorący tłuszcz kłaść rybę. Smażyć na rumiano z obu stron , przewracając ostrożnie bo łosoś jest delikatną rybą i potrafi się kruszyć . Zdjąć rybę z patelni . Na tłuszcz włożyć pieczarki i usmażyć na rumiano. Wlać resztę marynaty , włożyć z powrotem rybę , skropić 2 łyżkami wody i dusić kilka minut. Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada - słodycz sosu Teriyaki przełamana piri-piri nadaj łososiowi doskonałego smaku .

Tagi:

sosy