SUPERPRZEPIS

Łosoś w rozmarynie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Łosoś w rozmarynie Więcej zdjęć (5)

Dotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu.

Składniki:

Łosoś w rozmarynie

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w rozmarynie
Łososia jeśli był zamrożony rozmrozić. Umyć . Osuszyć. Lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać otartymi z 1 gałązki rozmarynu igiełkami. Zostawić na 15 minut. Obrać ziemniaki. Umyć . Ułożyć ziemniaki w ActiFry . Skropić łyżką oleju , lekko posolić , posypać otartym z 1 gałązki rozmarynu igiełkami . Piec 20 minut. W tym czasie osuszyć łososia papierowymi ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić gałązkę rozmarynu i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Łososia oprószyć mąka i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone).



Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem. Dodatkowo podać cytrynę do ryby. * Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania . Posypać rozmarynem. Skropić olejem. Posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku jeszcze 20 minut aż ziemniaki będą miękkie i rumiane. Albo ugotowane ziemniaki ostudzić- pokroić w grube plastry i usmażyć na rumiano z rozmarynem.
Łosoś w rozmarynie
Rybę skropić cytrynowym skiem i obłożyć igiełkami rozmarynu
Łosoś w rozmarynie
Przygotować sos z oleju- natki pietruszki-rozmarynu i przypraw
Łosoś w rozmarynie
Ziemniaki piec skropione olejem i posypane rozmarynem
Łosoś w rozmarynie
łososia smażyc na aromatyzowanym rozmarynem maśle

Tagi:

winogrona