Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Łosoś w szampanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Łosoś w szampanie

Składniki:

Łosoś w szampanie

 

  • 4 dzwonka łososia norweskiego,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 ml wytrawnego szampana (można zastąpić winem musującym)
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 20 połówek pozbawionych pestek winogron,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Łosoś w szampanie
Łososia natrzeć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 min. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim rybę. (po ok. 2 min. z każdej strony). Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczypiorek. Jeszcze chwilę smażyć. W rondlu ułożyć obsmażoną wcześniej rybę. Dodać zawartość patelni. Podlać szampanem wymieszanym ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości ryby. Wrzucić połówki winogron., Wymieszać. Zagotować.

Tagi:

winogrona