EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Łosoś w szuwarach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna a do tego efektownie wygląda na talerzu.

Łosoś w szuwarach

Składniki:

Łosoś w szuwarach

Sos:

 

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej

 

 

 

 

 

 

  • 1 pęczek kopru

 

 

 

  • 350g zielonego mrożonego groszku

 

 

  • 1 opakowanie mix sałat z roszponką

Sposób przygotowania:

Łosoś w szuwarach

ETAP 1:

1. Łososia umyć i pozbawić skóry, pokroić w grubszą kostkę. Następnie oprószyć pieprzem cytrynowym, posiekanym koperkiem oraz skropić sokiem z cytryny. Kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku około
20 minut rozgrzanym do 160°C.

ETAP 2:

2. Sos:
Składniki na sos połączyć ze sobą, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą ia następnie wstawić do lodówki.

ETAP 3:

3. Zielony groszek przepłukać w ciepłej wodzie a następnie ugotować w osolonym wrzątku około 4 minuty.

ETAP 4:

4. Mix sałat umyć i osuszyć a zielonego ogórka pokroić w plasterki.

ETAP 5:

5. Ogórek, mix sałat i zielony groszek wymieszać w salaterce, posypać kawałkami łososia i polać sosem.