halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Łosoś w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny łosoś na piątkowy obiad.

Łosoś w winie

Składniki:

Łosoś w winie

 

  • filety łososia 70 dag
  • musztarda 4 łyżki
  • sok cytrynowy 5 łyżek
  • oliwa 3 łyżki
  • śmietana kremówka 1 szklanka
  • wino białe wytrawne 150 ml
  • masło 2 łyżki
  • natka pietruszka posiekana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łosoś w winie
Łososia porcjujemy , oprószamy sola, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oliwę z masłem rozgrzewamy na patelni.Smażymy rybę z obu stron.Na patelnię wkładamy musztardę i wlewamy wino , mieszamy doprowadzając do wrzenia.Dodajemy śmietanę.Gotujemy do zgęstnienia sosu. Posypujemy pietruszką.Przyprawiamy pieprzem i solą.Podajemy z ziemniakami rybę , polewamy sosem.