Ejszetka

Ejszetka

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Łosoś w ziołach prowansalskich na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto powiedział, że jedzenie na diecie nie może być pyszne? Moja propozycja obiadu: Łosoś gotowany na parze, sałata z sosem winegret, brokuły i ziemniaki.

Łosoś w ziołach prowansalskich na parze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś w ziołach prowansalskich na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w ziołach prowansalskich na parze
Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia, a pozostałe pół pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Następnie posypać pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i bardzo małą ilością soli. Wszystko podociskać, tak żeby zioła przykleiły się do łososia. Tak przygotowaną rybę gotować na parze przez 12 minut. Ja korzystam z garnków, ale jeżeli ktoś korzysta z parowaru, to czas jest nieco dłuższy.
Łosoś w ziołach prowansalskich na parze
Etap 1