katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Łosoś w papirusie z brukselkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łosoś w ziołach prowansalskich z brokułką w bułce tartej.

Łosoś w papirusie z brukselkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś w papirusie z brukselkami

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w papirusie z brukselkami
W garnku zagotować wodę na brukselkę, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, do gotującej się wody wrzucić umyte i obrane z pierwszych liści brukselki i gotować przez ok. 6-7 min. Wyjąć i odcedzić. Z papirusem należy postepować podobnie jak z instrukcją na opakowaniu, dla przypomnienia- na początek rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Nie dodawać tłuszczu – nie będzie Ci potrzebny. Umieścić pierś na jednej połowie pergaminu, łososia należy skropić odrobinę cytryną i drugą połową przykryć rybę od góry. Zawiniętego w pergamin łososia położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć na małym ogniu. 5-8 minut z każdej strony, w zależności jaką rybę lubimy, jeżeli suchą to smażyć trochę dlużej. Pilnować, żeby się nie przypalił. Przełożyć całość na talerz, pergamin wyrzucic.Brukselkę podsmażyć na masełku, dodać bułkę tartą, chwilę mieszajc, zdjąć z patelni i podawać z rybą
Łosoś w papirusie z brukselkami
Brukselka w garnku w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
Łosoś w papirusie z brukselkami
Przykrywamy łososia drugą połową pergaminu.
Łosoś w papirusie z brukselkami
Smażona ryba zawinięta w papirusie na patelni.
Łosoś w papirusie z brukselkami
Brukselka na patelni z odrobiną masła i bułki tartej.