thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Łosoś z ananasem i syropem klonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty, zdrowy i szybki w wykonaniu obiad - glazurowany łosoś słodko-pikantny z ananasem i syropem klonowym.

Łosoś z ananasem i syropem klonowym

Składniki:

Łosoś z ananasem i syropem klonowym

 

 

  • marynata:
  • 3 plastry ananasa
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 posiekane ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z ananasem i syropem klonowym
Dzwonki łososia opłukać, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć z obu stron pieprzem i solą. Ananasa pokroić na drobną kostkę i wymieszać w miseczce z resztą składników na marynatę. Dzwonki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać marynatą. Piec 20 minut (kilka minut dłużej, jeśli dzwonki są wyjątkowo grube). Podawać z cytrynką, ryżem i brokułami al dente (gotowałam w parowarze). Posypać czerwonym pieprzem, można udekorować zieleniną. Zamiennie można w ten sposób upiec filety łososia.

Tagi:

marynaty sosy