Sposób przygotowania:
Łosoś z imbirem i pietruszką
Stek z łososia ułożyć w pojemniczku ( umyty i osuszony ).Natkę pietruszki bardzo dobro posiekać i posypać nią stek . Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny , otartej skórki cytrynowej , pokrojonego cienko kawałka imbiru ( 1/3 przygotowanego kawałka ), miodu , szczypty pieprzu , cukru . Zostawić na ok. pół godziny .
Wyjąć z marynaty i obetrzeć z marynaty ( marynatę zachować ) . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką .
Pokroić resztę imbiru i wrzucić na rozgrzany na patelni olej . Chwilę smażyć aromatyzując olej. Zdjąć z patelni .
Przecedzić przez sitko marynatę .
Łososia smażyć na złoto z obu stron .Pod koniec smażenia dodać masło i odcedzoną z marynaty natkę pietruszki , imbir i skórkę cytrynową .Niech się ryba nimi pokryje .
Podawać z mieszanka sałat i ziemniakami z wody .
* Ja smażę na 2 osoby jeden większy stek bo tyle nam starczy ale normalnie kazdemu proponuje dać 1 tej wielkości jaki zje
Wyjąć z marynaty i obetrzeć z marynaty ( marynatę zachować ) . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką .
Pokroić resztę imbiru i wrzucić na rozgrzany na patelni olej . Chwilę smażyć aromatyzując olej. Zdjąć z patelni .
Przecedzić przez sitko marynatę .
Łososia smażyć na złoto z obu stron .Pod koniec smażenia dodać masło i odcedzoną z marynaty natkę pietruszki , imbir i skórkę cytrynową .Niech się ryba nimi pokryje .
Podawać z mieszanka sałat i ziemniakami z wody .
* Ja smażę na 2 osoby jeden większy stek bo tyle nam starczy ale normalnie kazdemu proponuje dać 1 tej wielkości jaki zje