Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łosoś z imbirem i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Komponowanie marynat do ryb to całe wyzwanie . Co połączyć z czym żeby smaki się uzupełniały . Jaka marynata do jakiej ryby ?

Łosoś z imbirem i pietruszką  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś z imbirem i pietruszką

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z imbirem i pietruszką
Stek z łososia ułożyć w pojemniczku ( umyty i osuszony ).Natkę pietruszki bardzo dobro posiekać i posypać nią stek . Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny , otartej skórki cytrynowej , pokrojonego cienko kawałka imbiru ( 1/3 przygotowanego kawałka ), miodu , szczypty pieprzu , cukru . Zostawić na ok. pół godziny .
Wyjąć z marynaty i obetrzeć z marynaty ( marynatę zachować ) . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką .
Pokroić resztę imbiru i wrzucić na rozgrzany na patelni olej . Chwilę smażyć aromatyzując olej. Zdjąć z patelni .
Przecedzić przez sitko marynatę .
Łososia smażyć na złoto z obu stron .Pod koniec smażenia dodać masło i odcedzoną z marynaty natkę pietruszki , imbir i skórkę cytrynową .Niech się ryba nimi pokryje .
Podawać z mieszanka sałat i ziemniakami z wody .
* Ja smażę na 2 osoby jeden większy stek bo tyle nam starczy ale normalnie kazdemu proponuje dać 1 tej wielkości jaki zje
Łosoś z imbirem i pietruszką
Steki posypać świeżo usiekaną natką i zalać marynatą
Łosoś z imbirem i pietruszką
Osuszone steki posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką
Łosoś z imbirem i pietruszką
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w cienkie plasterki imbir
Łosoś z imbirem i pietruszką
Rybę smażyc na rumiano z obu stron - dołożyc odsączone z marynaty imbir , natkę i skórkę cytrynową