Sposób przygotowania:
Łosoś z musem z wędzonego pstrąga
Surowego łososia i wędzonego pstrąga oczyścić z ości, łososia pokroić w grube plastry. Pstrąga zemleć dwa razy w maszynce. Pory oczyścić, umyć, pokroić na grube talarki. Żelatynę zalać 10łyżkami gorącej wody, rozpuścić mieszając, przestudzić. Do garnka z zimną wodą włożyć pora, posolić, doprawić cukrem, zagotować, gotować 20minut. Włożyć łososia, zagotować, odstawić do ostygnięcia. Osączyć, zmielić 2 razy w maszynce. Dodać zmielonego pstrąga, śmietanę, miękkie masło i miksować około 5minut. Dodać żelatynę, przyprawić solą i pieprzem. Mus przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 1godzinę. Cytryny sparzyć, z dwóch zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałe pokroić na cząstki. Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać ze skórką i sokiem z cytryn, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Koperek umyć, osuszyć, podzielić na gałązki. Na talerzach ułożyć wieńce z ogórka, nałożyć po dużej kulce musu, każdą owinąć plastrami wędzonego łososia. Polać sosem cytrynowym, udekorować gałązkami koperku i cząstkami cytryny.