Sposób przygotowania:
Łosoś z pesto w cieście francuskim
Łososia filetujemy tniemy na podłużne plastry. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy do miski. Wkładamy do niego łososia następnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie łososia wyciągamy i osuszamy z soku papierowym ręcznikiem. Rozkładamy ciasto francuskie. Na jedną stronę łososia nakładamy pesto z suszonych pomidorów kładziemy łososia na cieście- Kawałki mogą na siebie nachodzić. Następnie na wierzch nakładamy następną warstwę pesto. Odkrawamy kawałek potrzebny do zakrycia łososia. Ciasto ugniatamy na brzegu po czym zawijamy brzeg do środka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wałki z łososiem układamy na blaszce na której wcześniej kładziemy papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.